Компютрите се нуждаят от сервиз, за да се извършат специфични дейности като подмяна на хардуер, профилактика на охлаждането, почистване на клавиатурата, отстраняване на софтуерен проблем и др. За разлика от настолните компютри, лаптопите са по-чупливи, тъй като производителите им се стремят да ги направят по-леки и по-компактни, спестявайки от здрави материали като алуминий, които да укрепват корпуса. Вероятността да се счупи пантичка на екрана или да се повреди батерията или зарядното, е голяма, особено ако лаптопът се ползва повече от три години.

За да установите, че Вашият компютър се нуждае от сервиз, не е необходимо да сте компютърен специалист. Може да забележите по-бавната му работа, замръзването на екрана за няколко секунди или цялостно блокиране, показване на син екран с грешки, невъзможност за възпроизвеждане на видео, прегряване на корпуса, силен шум от вентилаторите и др. Ако компютърът се гаси сам след като поработи 10-15 минути, вероятно прегрява. Ако лаптопът не реагира при включване на зарядно – вероятно не работи зарядното. Ако при опит за пускане не се случва нищо, само индикацията за батерия премигва няколко пъти – батерията е изтощена. Ако екранът остава черен при пускане, но след 4-5 опита стартира – вероятно отлепен видеочип в следствие на прегряване. В случай на някои от изброените проблеми не губете повече време, а донесете компютъра в нашия сервиз, за да го поправим. Имайте предвид, че колкото повече отлагате сервиза, толкова повече проблемите ще се задълбочават и може да предизвикат по-сериозни щети, които ще отнемат повече време и пари за възстановяването им.

Ако имате нужда от ремонт на монитор, принтер, компютър или лаптоп, ако желаете да подобрите параметрите на Вашия компютър (upgrade) или да преинсталирате Вашия софтуер, може да се възползвате от услугите на нашия сервиз. При необходимост, може да получите оборотна техника за времето на ремонта. Върху нея може да бъде прехвърлена нужната информация, така че да не се спира Вашата работа. Може да поръчате транспорт от Вашия офис до сервиза и обратно. Нашият компютърен сервиз предлага и профилактика на компютърната техника, така че да не се стига до проблеми, чиито решения биха били скъпи. При всеки ремонт е ключово да се избере най-оптималното решение, за да се минимизират излишните разходи за постигане на желания резултат. Това означава, че във всеки конкретен случай Вие може да разчитате, че ще получите професионален съвет кога е правилно и рентабилно да инвестирате средства в ремонт и кога е по-добре дефектиралата техника да бъде подменена с нова.

 

Ремонт на лаптопи от Пи Ес Пи България

За разлика от настолните компютри, лаптопите са по-чупливи, тъй като производителите им се стремят да ги направят по-леки и по-компактни, спестявайки от здрави материали като алуминий. Така вероятността да се счупи пантичка на екрана или да се повреди батерията или зарядното, е голяма, особено ако лаптопът се ползва повече от три години. Лаптопите се нуждаят и от профилактика на охлаждането, клавиатурата и други компоненти по-често, отколкото настолните компютри.

Видове ремонти на лаптопи:

1. Смяна на дисплей и панти на лаптоп. Ако корпусът на Вашия лаптоп не е метален или алуминиев, а направен от пластмаса, след известно време той започва да отслабва след многобройните отваряния и затваряния на екрана. Накрая пантичките може да се отчупят и да се наложи да се сменят, заедно с екрана или поотделно. Често при счупени панти се оказва наложителна и смяна на всичките панели на дисплея.

 

2. Почистване на прах. Прахът е сериозен вредител за всяка техника, особено компютърната, която е финна. Препоръчително е поне веднъж годишно Вашия лаптоп да бъде щателно почистван от прах, за да може да се охлажда по-добре и по-този начин значително да удължите неговия живот и производителност.

 

3. Профилактика на охладителите. Обикновено радиаторите и вентилаторите се замърсяват с твърди прахови частици, които полепват по тях и правят работата им трудна или дори невъзможна. Така Вашият лаптоп може да прегрява, в следствие на което да забива или дори да не иска да се включи. Препоръчваме охладителите да бъдат почиствани поне два пъти годишно, а ако използвате Вашия лаптоп в силно замърсена с прах среда, почистването трябва да бъде осъществявано поне веднъж на всеки два месеца.

 

4. Подмяна клавиатура или други хардуерни компоненти. Всеки компютърен компонент има определен живот, който зависи от начина на употреба на техниката и заложената от производителя издръжливост на елементите. Ако изпуснете Вашия лаптоп или го ударите, бихте могли да повредите неговите компоненти и по този начин лаптопът да стане неизползваем. Добрата новина е, че и тези проблеми може да се поправят, ако се диагностицират правилно от специалисти. Препоръчваме Ви да не се опитвате сами да ремонтирате Вашия лаптоп, тъй като вкъщи най-вероятно не разполагате с нужната прецизна техника. Просто донесете Вашия лаптоп за ремонт при нас и ние ще извършим всички ремонтни дейности внимателно, фино и с гаранция.

 

5. Отстраняване на софтуерни проблеми. Доста често лаптопът като всеки друг компютър може да се повреди поради софтуерен проблем, грешка, неправилна или недовършена инсталация на операционна система, антивирусна програма или драйвер, който управлява даден хардуерен компонент. Ние ще Ви помогнем с диагностицирането на проблема и с ремонтирането на Вашия лаптоп в зависимост от открития софтуерен дефект. Може да се наложи да се преинсталира операционната система, да се постави друг работещ драйвер или да се поднови версията на даден софтуерен продукт.

 

Обичайни симптоми, свързани с проблеми в лаптопите:

За да установите, че Вашият лаптоп има проблем, не е необходимо да сте компютърен специалист. Може да забележите по-бавната му работа, замръзването на екрана за няколко секунди или цялостно блокиране, показване на син екран с грешки, невъзможност за възпроизвеждане на видео, прегряване на корпуса, силен шум от вентилаторите и др. Ако лаптопът се гаси сам след като поработи 10-15 минути, вероятно прегрява. Ако не реагира при включване на зарядно – вероятно не работи зарядното. Ако при опит за пускане не се случва нищо, само индикацията за батерия премигва няколко пъти – батерията е изтощена. Ако екранът остава черен при пускане, но след 4-5 опита стартира – вероятно отлепен видеочип в следствие на прегряване. В случай на някои от изброените проблеми не губете повече време, а донесете лаптопа в нашия офис, за да го поправим. Имайте предвид, че колкото повече отлагате сервиза, толкова повече проблемите ще се задълбочават и може да предизвикат по-сериозни щети, които ще отнемат повече време и пари за възстановяването им.

 

Препоръки за работа с лаптоп:

Не се препоръчва работата на лаптоп на коленете, ако охлаждащите му отвори са отдолу и така остават запушени по време на работа. Също така препоръчително е привеждането в пълен цикъл на батерията (независимо от факта че новите батерии уж не се нуждаят от това) с пълно разреждане и след това пълно зареждане. Също, когато се включва на работа на адаптер – първо задължително включвайте адаптера и после лаптопа. Ако работите в запрашени и задимени помещения, се изисква по-честа профилактика от обикновено – поне веднъж на всеки два месеца. Прогнозните срокове за работа с лаптоп са 12-24 месеца живот на батерията, а термо пастата между процесора и охлаждането трябва да се смени след 24-36 месеца. Ако често транспортирате Вашия лаптоп, задължително си вземете чанти с твърда рамка, предпазваща го при падане и удар. Много е важно лаптопа да не се прибира в чанта, без да сме убедени, че е изключен. Възможно е забило приложение да възпрепятства „заспиването“ на лаптопа и той да прегрее в чантата.

 

Срокове за ремонт на лаптоп:

В зависимост от ремонта могат да се определят приблизителни срокове за отстраняване на даден проблем. Профилактиката отнема до 24 часа, смяната на дисплей – до 48 часа след като резервната част е налична в сервиза. По-сериозните проблеми вренето за ремонт може да нарасне до 5 работни дни.

 

Място на ремонта на лаптоп:

Ако ползвате нашите услуги за абонаментна компютърна поддържка, ние можем да извършим профилактиката на лаптопа директо във Вашия дом или офис. Ако обаче проблемът е по-сериозен, може да се наложи да го вземем при нас, за да го ремонтираме. Ние разполагаме със сервизна база, в която имаме различни компоненти на склад и можем бързо да отстраним дефектирал компонент във Вашия лаптоп. Ако частта е по-специфична, ще се наложи да я поръчаме и да изчакаме да ни бъде доставена, преди да започнем ремонта.

 

Разгледайте нашия списък с услуги и се обадете веднага, когато откриете проблем или имате съмнения за такъв.

 

Модул

Лаптоп

Лаптоп

Диагностика ***

Лаптоп

Разглобяване

Лаптоп

Сглобяване

Безжична мрежова карта

Смяна

Дисплей

Смяна

Дисплей

Раздвижване на панти**

Дисплей

Смяна на панти

Дънна платка

Смяна

Дънна платка

Смяна на батерия BIOS **

Клавиатура

Смяна

Оптично устройство

Смяна

Охладителна система

Профилактика и почистване от прах (вкл. разглобяване и смяна натермо паста)

Охладителна система

Смяна на вентилатор **

Памет

Смяна

Твърд диск

Смяна

Модул

Стационарен компютър (PC)

PCI / PCI-E модул

Смяна

Вентилатор

Смяна

Видеокарта

Поставяне / смяна

Дънна платка

Смяна

Дънна платка

Демонтаж и монтаж

Дънна платка

Смяна на батерия

Захранване

Смяна

Оптично устройство

Смяна

Памет

Поставяне / добавяне

Памет

Смяна

Процесор

Смяна

Стационарен компютър

Профилактика и почистване от прах

Стационарен компютър

Асемблиране и тест

Стационарен компютър

Диагностика ***

Стационарен компютър

Разглобяване и сглобяване*

Твърд диск

Диагностика

Твърд диск

Смяна

Твърд диск

Поставяне / добавяне

Твърд диск / DVD

Смяна на кабел

Чипсет

Смяна на термо паста

Вид

Софтуерни услуги

BIOS

Настройка и конфигуриране

BIOS

Ъпдейт на BIOS на компютър

BIOS

Ъпдейт на BIOS на лаптоп

OS

Инсталиране на OS и съответните драйвери, собственост на клиента

OS

Преинсталиране на OS и драйвери със запазване на данни

OS

Downgrade към по-стара версия

OS

Инсталиране на актуализации на OS

OS

Премахване и/или смяна на парола на Windows

OS

Оптимизиране на скоростта и стабилността на работа

Браузер

Настройка и конфигуриране на Интернет браузер

Вируси

Инсталиране на антивирусна програма, безплатна или собственост на клиента

Вируси

Актуализиране и проверка на антивирусната защита

Вируси

Чистене на вируси и актуализиране на антивирусната програма

Данни

Архивиране, съхранение (до 20 дни) и възстановяване

Данни

Копиране от стар върху нов твърд диск

Данни

Възстановяване от повреден твърд диск (до 50GB чрез софтуер, без отваряне)

Данни

Запис на данни от повреден компютър върху DVD (до 4.5GB)

Драйвер

Инсталиране и настройка

Драйвер

Инсталиране и настройка на повече от един драйвер

Ел. подпис (КЕП)

Инсталиране и конфигуриране

Отдалечен достъп

Създаване на връзки и тунели VPN

Поща

Възстановяване на повредени файлове от пощенски клиент

Софтуер

Инсталиране на приложен софтуер, собственост на клиента

Твърд диск

Коригиране на грешки във файловата система

Тест

Тестове за надеждност на ремонта

Устройство

Принтер

Принтер/LJ

Диагностика на монохромен лазерен принтер ***

Принтер/LJ

Профилактика на монохромен лазерен принтер

Принтер/LJ

Ремонт на монохромен лазерен принтер

Принтер/CLJ

Диагностика на цветен лазерен принтер ***

Принтер/CLJ

Профилактика на цветен лазерен принтер

Принтер/CLJ

Ремонт на цветен лазерен принтер

MFP

Диагностика на монохромна лазерна мултифункционална машина ***

MFP

Профилактика на монохромна лазерна мултифункционална машина

MFP

Ремонт на монохромна лазерна мултифункционална машина

MFP Color

Диагностика на цветна лазерна мултифункционална машина ***

MFP Color

Профилактика на цветна лазерна мултифункционална машина

MFP Color

Ремонт на цветна лазерна мултифункционална машина

Устройство

Монитор, дисплей

Монитор

Диагностика ***

Монитор

Инсталиране на фирмуер **

Вид

Общи услуги

UPS

Смяна и калибриране на батерия

Твърд диск

Поставяне в USB кутия

Труд

Посещение на място при клиента и труд за първия час

Труд

Труд на място при клиента ( всеки следващ започнат час )

Труд

Труд чрез дистанционен достъп. Цена на започнат час

 

* Цената се определя след диагностика в сервиза.
** Възможно е да се наложи разглобяване и сглобяване и/или презапояване на SMD чип.
*** Диагностика се заплаща само при отказан или невъзможен ремонт.
Цените не включват стойността на вложените резервни части и материали.
Сервизът си запазва правото да променя цените и условията без предварително анонсиране.
Сервизът не носи отговорност за забавяне на ремонт поради липса на резервни части.
При ремонт и услуги на продукти на Apple цената се увеличава със 50%.
При спешна поръчка (ремонтът започва веднага) цената се увеличава със 100%.
Гаранционен срок за ремонт на хардуер 1 месец.