Data Recovery

Възстановяване на данни от Пи Ес Пи България

Възстановяването на данните представлява сложен процес, при който не винаги има положителен резултат – това зависи от степента на повреждане на дефектиралия носител, напимер хард диск или CD/DVD. Ако хард дискът на компютъра дефектира, а цялата Ви информация е на него, Вие може да се обърнете към нашия компютърен сервиз. В голяма част от случаите информацията може да бъде спасена. Изключително важно е да не записвате или копирате никаква друга информация на твърдия диск, след като установите, че липсват важни данни. Също така дискът не трябва да бъде дефрагментиран, тъй като тази операция заличава следите на липсващите файлове и те никога повече няма да могат да бъдат възстановени.

След като установите липсата на важните данни, преустановете работа с компютъра и го изключете. По този начин ще бъдете сигурни, че никоя програма няма да пише информация върху твърдия диск и така ще запазите моментното състояние на данните в него. След това наш служител ще демонтира диска и ще се постарае да възстанови липсващите данни. Не можем да дадем пълна гаранция за успех, тъй като много зависи какви са били данните и къде физически са били съхранявани на диска. Въпреки това, съществуват различни компютърни програми, които са създадени с цел да извличат липсващите данни от твърдия диск или друг носител. Ние ще използваме няколко такива програми, за да се опитаме да спасим важната информация.

И все пак, най-добрата защита срещу неволно заличаване на важна информация е превантивното архивиране на данни на друг различен носител или диск. По този начин дори да загубите важна информация, няма да се налага да се опитвате да я възстановите. Просто ще я извадите от последния архив и ще я ползвате отново. Повечето потребители правят архив на важните данни на същия компютър, на които се намират те. По този начин данните не са защитени, тъй като те се намират на същия хард диск и при грешка в него, могат да се загубят безвъзвратно. Ето защо, когато правите архив на важна информация, никога не го правете на същия компютър, защото така все едно не сте архивирали данните. Компютърът може да се повреди или пък да бъде откраднат.

Друга погрешна практика е да се прави архив на данните на CD или DVD. Оказа се, че оптичните дискове имат много кратък живот и по никакъв начин не гарантират сигурността на данните. Някои дискове дори „губят“ записаната на тях информация след известно време, независимо, че дискът е съхраняван правилно в кутийка и не е излаган на директна слънчева светлина. Затова избягвайте да правите архив на важна информация на CD/DVD, защото няма гаранция, че след време дискът ще може да бъде прочетен отново. Много често се случва хора да се оплакват, че не могат да „отворят“ дисковете, които са записали. За съжаление няма никакви гаранции, че тази информация ще бъде възстановена някога, дори и от опитни специалисти.