Сервиз за компютри, лаптопи, сървъри, монитори и периферия

Защита на данни от PSP Компютри

 

Данните представляват ценна информация във Вашия компютър и следователно трябва да бъдат добре защитени от загуба или неправомерен достъп. В зависимост от типа данни съществуват различни видове защита. Най-разпространената от тях е антивирусната защита, която пази компютрите от вируси и злонамерен софтуер. За да бъде максимално ефективна, антивирусната защита се осигурява от компютърна програма, която следва да бъде обновявана непрекъснато, за да разпознава най-новите компютърни вируси.

 

Ако използвате ежедневно Интернет, разрешавате на други хора да работят с компютъра Ви или споделяте файлове, трябва да предприемете мерки и да защитите компютъра си от заплахи. Хакерите атакуват компютрите на други хора с цел да откраднат лична информация като пароли за достъп, номера на кредитни карти и други ценни данни. Хакерските атаки може да се осъществяват директно, когато хакер влиза във Вашия компютър през Интернет или индиректно, когато злонамерен софтуер Ви шпионира, без да разберете и изпраща личната информация на хакери. За щастие вие можете да се защитите, като вземете няколко прости предпазни мерки:

Използване на защитна стена (firewall).

Защитната стена е софтуер или хардуер, който проверява информацията, идваща от Интернет или друга компютърна мрежа, като или я отклонява, или й позволява да премине до компютъра, в зависимост от нивото на защита. По този начин защитната стена помага да предотвратите достъпа до Вашия компютър на хакерски и зловреден софтуер.

Използване на защита срещу вируси (antivirus).

Вирусите, червеите и троянските коне са програми, създадени от хакери, които използват Интернет за атакуване на уязвими компютри. Вирусите и червеите могат да се възпроизвеждат от един компютър в друг, докато троянските коне влизат в компютъра, като се крият в привидно нормална програма, например скрийнсейвър. Разрушителните вируси, червеи и троянски коне могат да изтриват информация от твърдия диск или да блокират напълно компютъра. Други не причиняват преки увреждания, но влошават производителността и стабилността на компютъра.


Антивирусните програми преглеждат електронната поща и другите файлове на компютъра за вируси, червеи и троянски коне. Ако намерят, антивирусните програми или ги поставят под карантина (изолират ги), или ги изтриват напълно, преди да увредят компютъра или файловете. Тъй като всеки ден се откриват нови вируси, важно е да се избере антивирусна програма с възможност за автоматична актуализация. Когато дадена програма се актуализира, тя добавя нови вируси към своя списък за проверка, което й помага да защитава Вашия компютър от новите атаки. Ако Вашият списък с вируси е остарял, компютърът Ви е уязвим за нови заплахи. Обикновено актуализациите изискват заплащане на годишна абонаментна такса.

Използване на защита срещу шпионски софтуер (antispy).

Шпионският софтуер е софтуер, който може да показва реклами, да събира информация за Вас или да променя настройки на Вашия компютър, обикновено без да има Вашето съгласие за това. Например, шпионският софтуер може да инсталира нежелани ленти с инструменти, връзки или предпочитани връзки във Вашия уеб браузър, да променя началната страница по подразбиране или често да показва изскачащи реклами. В някои случаи шпионският софтуер не показва никакви признаци, по които можете да го откриете, но тайно събира деликатна информация, например посещаваните от Вас сайтове или текста, който въвеждате. Най-често шпионският софтуер се инсталира чрез безплатен софтуер, който изтегляте, но в някои случаи и простото посещение на някой сайт води до заразяване с шпионски софтуер.

За да защитите компютъра си от шпионски софтуер, използвайте противошпионски програми. Те ви предупреждават, когато шпионски софтуер се опитва да се инсталира на Вашия компютър. Освен това могат да сканират компютъра за съществуващ шпионски софтуер и да го премахват. Тъй като всеки ден се появява нов шпионски софтуер, тези противошпионски програми трябва редовно да се актуализират, за да откриват и предпазват от последните заплахи. 

 

Наш техник следи за редовното обновяване на антивирусната защита и правилното функциониране на защитната стена. Следи се за излизането на нови, опасни вируси, които не се хващат от антивирусната защита. Вие получавате консултация как да се предпазите от опасни вируси, рекламни или шпионски програми. Така, след взетите превантивни мерки, могат да бъдат спестени дни работа по почистването на заразени компютри. Нашите системни администратори ще осигурят защита на мрежата Ви от хакерски атаки, кражба на информация и всякакви нежелани програми, които биха забавили работата на Вашите компютри. Те ще следят за пробиви в сигурността и ще взимат необходимите мерки за отстраняването им.

Footer image